NÁŠ TIP! Silvestr v Harrachově! Silvestrovský balíček plný výhod a zážitků!

NÁŠ TIP! Silvestr v Harrachově! Silvestrovský balíček plný výhod a zážitků!

NÁŠ TIP! Silvestr v Harrachově! Silvestrovský balíček plný výhod a zážitků!

Rezervovat si pobyt

Zpět na novinky

Novinky

Přijeďte ochutnat tradiční krkonošské pokrmy

Hospodyňky si ve zdejším kraji musely vystačit se skromnými potravinami, jako je zelí, brambory, houby, čerstvé bylinky a luštěniny. Jestliže se chystáte do našich nejvyšších hor na výlet nebo dovolenou, určitě nějaký ten tradiční pokrm vyzkoušejte. Budete překvapeni, jak nápaditě uměli naši předci zpracovat to málo, co v Krkonoších vyrostlo na poli nebo v lese. Kam se za krajovými specialitami vypravit vám poradí Kudy z nudy.

Zkuste si doma udělat krkonošské kyselo, recept není nikterak složitý. Jak moc bylo rozšířené, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Na tuto vydatnou polévku budete potřebovat 120 g chlebového kvásku, 40 g másla nebo sádla, hrst sušených hub, 300 g brambor, 1 středně velká cibule, 900 ml vody, 200 ml mléka, 2–4 vejce, sůl a kmín.

Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka nebo ještě lépe ztracená vejce, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky.

V některých částech Krkonoš se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se brambory vaří zvlášť – nakrájejí se na kostičky a přidají do polévky.

Náš TIP! Za borůvkovými pochoutkami a ovečkami do Pece pod Sněžkou

Hledáte-li klid a pohodu bez stresu, Chata Borůvka je idealním místem pro vaši relaxaci s nezapomenutelným výhledem. Kdo si chce odpočinout od civilizace, není nic lepšího. Restaurace s celodenním provozem je zaměřená na tradiční českou kuchyni a krkonošské speciality.

U naší chalupy máme stádečko ovcí, které je možno po domluvě krmit tvrdým chlebem a ovocem. V létě je možné posedět u venkovního ohniště s opékáním vuřtů i jiných dobrot.

Na jídelníčku naší restaurace naleznete všemožné borůvkové speciality. Především kynuté borůvkové knedlíky, lívance s borůvkovou kleverou, borůvkový koláč se žmolenkou. Domácí jehněčí a skopové na mnoho způsobů. Doporučit můžeme borůvkové knedlíky či zvěřinový guláš. Připravujeme sezónní degustační víkendová menu.

Návštěvníkům je k dispozici hřiště, úschovna kol a lyží, vlastní lyžařský vlek o délce 300 m, který je vhodný pro začínající i dobré lyžaře. Sjezdová trať je nepravidelně upravována rolbou. Nabízíme také večerní lyžování.

Horská chata Borůvka -> více informací https://www.chataboruvka.cz/

Zpět na novinky

NÁŠ TIP! Silvestr v Harrachově! Silvestrovský balíček plný výhod a zážitků!

MENU

Dárkové poukazy